Easy-pleasy kylling i penangcurry – gæsteindlæg

Penangcurry er en nem, frisk og mellemstærk thairet, som er en af undertegnedes foretrukne hurtigretter, her i en personlig udgave.

Penangcurry (-karry) er opkaldt efter Penangøen i Malaysia (aka. Panang eller Phanaeng). Det er omstændeligt at lave selve curryen fra bunden, så køb en god currypasta i dit lokale asiatiske supermarked uden smagsforstærkere eller E-numre, f.eks. fra Cock Brand, Mae Ploy eller Nittaya.

Penangcurry er lavet på basis af tørrede, røde thaichili med citrongræs, hvidløg, kaffirlimeblade, galangal, også kaldet blå ingefær, spidskommen og korianderfrø. Den er mildere og mere ”blomstret” eller ”urtet” end f.eks. klassisk rød thaicurry, uden at være så mild eller nærmest indisk som massamancurry. Ligesom massaman fungerer penang godt med jordnødder eller cashewnødder.

Her kommer ingredienserne – og da jeg laver thaimad på gehør, må du selv tilpasse mængderne til portionen!

Penangcurry til ca. 4 personer:

500 g 100% kyllingefilet
Ca. 5-10 gulerødder
Et bundt forårsløg
En lille ds. bambusskud
En halv pose saltede peanuts
To-tre friske røde eller grønne chilier
Et halvt bundt Thaibasilikum (sweet basil)
Tre spsk. penangcurrypasta
En ds./halvt karton god kokosmælk (≥60% kokosmælk)
Sojasauce (helst sort)
Fiskesauce
Sesamolie og neutral madolie
Riseddike

Kød, grøntsager, jordnødder osv. kan du købe i en dansk dagligvarebutik, men ellers er det af sted til dit lokale thai- eller vietnamesiske supermarked for det gode udvalg. Mht. pastaen, som fås i brev eller på bøtte, og thaibasilikum kommer du alligevel ikke uden om et asiatisk visit, så go go go. Jeg bor i København K og handler flere forskellige steder afhængig af, hvad jeg skal bruge (thai, koreansk osv.), men favoritten er det vietnamesiske supermarked i Frankrigsgade på Amagerbro.

  • Skær kyllingekødet i strimler og steg i madolie og sesamolie (50-50), eller en færdigblanding af sesam- og sojaolie, i en wok ved høj varme.
  • Når kødet er ved at være færdigstegt, kan du evt. hælde lidt risvin til madlavning over. Det giver en lidt syrlig smag og en flot farve og tekstur.
  • Hæld godt med kokosmælk i wokken og tilsæt penangcurry og skiveskårne gulerødder, og lad retten komme op at boble. Mht. currymængden er det jo en smagssag – tre spsk. er ret mildt. Jeg foretrækker mine curryretter stærkere!
  • Smag til med et par spsk. hhv. fiskesauce og sort sojasauce og evt. en lille smule kyllingefond og lidt knust sort peber.
  • Så er det i med jordnødder og bambusskud.
  • Når det hele er godt varmt og har boblet i 5-10 minutter, drysser du hakkede forårsløg og skårne chiliringe og hele thaibasilikumblade over, tæller til ti, og så er retten klar. Thaibasilikum giver en krydret anissmag – desto mere du bruger, desto mere overvældende, og stilkene er kraftigere og kan hakkes fint, hvis du ikke kan få nok. Jeg drysser også tit ristede, sorte sesamfrø over til slut.
  • Serveres med jasmin- eller basmatiris, hvor ca. 1/6 af kogevandet er ersattet af riseddike til madlavning.

Det smukke ved den her ultrasimple ret er, at der er masser af alternative ingredienser og variationer: Oksekød, auberginer, svampe, grønne bønner, cashewnødder, koriander eller kaffirlimeblade i stedet for thaibasilikum, osv. osv. Du kan også svitse currypastaen i lidt madolie og drænet ”kokosmælkmasse” allerførst – mere autentisk faktisk – i stedet for at putte det i senere som jeg.

Som til anden thaimad anbefaler jeg sydamerikansk eller tysk hvidvin med krop, syre og sødme og florale eller “tropiske” noter, som f.eks. en god Gewürztraminer (eller østrigsk Grüner Veltliner, hvis du vil prøve en modevin). Eller en tør, ikke for bitter, lys sommerøl (på billedet oven for neutral Tsingtao) – eller gå all-in og prøv en mørk lagerøl eller en rød, belgisk saison.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s