Hvid juleglögg – gæsteindlæg

Første gang jeg smagte hvid glögg var på D’Angleterre for nogle år siden efterhånden, og siden da har den hvide glögg klart været min favorit. Selv om den røde også er god, er den hvide som regel lidt mere frisk, og det, synes jeg, smager dejligt, til det søde og nogle gange lidt tunge julebag eller andre julegodter. Glögg kan jo varieres på virkelig mange måder, og nedenfor er mit forslag, men jeg pønser på versioner med stjerneanis, appelsin eller ingefær næste gang. Andre gode ideer modtages meget gerne.

Hvid juleglögg, ca. 4 pers:

6 kanelstænger
1½ flaske hvidvin
6 dl hyldeblomstsaft
160 g rørsukker
Skal fra 2 usprøjtede citroner
4-5 tsk hele nelliker
2 tsk kardemomme (pakket i en thepose med de hele nelliker, da jeg ikke havde hele kardemommekapsler)
Smuttede mandler
Rosiner

  • Kom rørsukker og hyldeblomstsaft i en gryde og varm det op til kogepunktet. Tilsæt herefter citronskal, kanelstænger og krydderier, og lad det simre omkring 5-10 minutters tid.
  • Derefter tages gryden af varmen, så lagen kan trække i mindst en times tid og gerne meget længere.
  • Hvis du har lyst til det, kan du samtidig udbløde rosiner i lidt væske, fx lidt af hvidvinen eller lidt rom, hvis du har det i barskabet.
  • Når lagen har trukket (og du evt. har siet krydderier, citronskal etc. fra, hvis du ønsker en mere klar glögg), tilsættes hvidvinen, rosinerne og mandlerne, og det hele opvarmes forsigtigt uden at koge.
  • Når det er varmet godt, er glöggen klar til servering, men husk at smage den til – måske kan der være behov for at justere lidt ift. balancen mellem det søde og sure (dvs. rørsukker og citronskal), bl.a. afhængigt af hvilken hvidvin der anvendes.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s