Sushi – Så kan jeg lære det!

Sushi3

Sushi er jo rigtig sund mad, og når først man mestrer teknikken, så føles det ikke som en alt for stor opgave at lave til aftensmad. Jeg var så heldig, at min veninde Rikke gerne ville lære mig, hvordan hun laver sushi. Det er en af de retter, der er lidt svære at læse sig til, hvordan man skal lave. Det er meget nemmere at få det i fingrene. Det med at rulle makirullerne perfekt, så fyldet ligger i midten, og den er tilpas stram, det kræver lidt øvelse. Men øvelse gør mester!

Vi brugte ikke rå fisk, det fjernede også lidt af min bekymring for at ”gøre noget forkert” med den rå fisk. Smagen er stadig fantastisk, og så kan sushien også holde sig til næste dag.
Når man laver maki-ruller, kan man kombinere i det uendelige og lave sin egen ynglingsrulle. Der er bare nogle få retningslinjer, der skal følges. Der må nemlig ikke komme for meget fyld i rullerne, og fyldet må ikke være for vådt.
Det er vigtigt at starte i god tid med at tilberede risene. De skal nemlig have tid til at køle af. Vi fik lavet i alt 3 varianter: Makiruller (dem med tang på ydersiden). Inside-out-ruller (dem med ris på ydersiden) og Nigiri.
Opskriften er uden meget præcis mængde angivelser, da det helt afhænger af, hvordan du vil lave din sushi.

Sushi6

Sushi, 4-6 pers.:

Rullemåtte
Noritang
Sushi-ris
Eddike
Sukker
Wasabi
Soya
Marineret ingefær

Forslag til fyld:
1 avocado
3 forårsløg
2 store gulerødder
Feta i blok
Rejer
Røget laks
Sorte sesamfrø

Chili mayo: (bruges også til at dyppe de færdige sushi-stykker i)
½ dl. cremefraiche 6%
½-1 dl. mayonnaise, smagsneutral
1 tsk stærk chilisovs

Spicy tun:
1 dåse drænet tun
Chilimayo
Stærk chilisauce

 • Start med at tilberede risene efter anvisningen på pakken. De skal som regel stå i blød i 20 minutter og skylles grundigt derefter. Når de er kogt, skal de overhældes med en eddike-sukker lage. Men brug altid fremgangsmåden på pakken. Så er du sikker på at få det rigtige resultat. Risene sættes til afkøling.
 • Når risene er afkølede, kan du fortsætte.
 • Snit grøntsagerne i lange tynde strimler, ca. 8-10 cm i længde.
 • Rør chilimayoen sammen af mayonnaise og stærk chilisovs. Start med at komme en lille smule chili i og smag om chilimayoen skal være stærkere.
 • Rør den drænede tun sammen med lidt af chilimayoen og lidt ekstra af den stærke chilisauce. Prøv dig frem med mængden. Den må godt være lidt stærk.
 • Maki-ruller: Læg et stykke tang med den glatte side nedad på en rullemåtte. Med fugtige fingre bredes et lag af ris ud på den nederste halvdel af tangen, laget skal ikke være tykkere end 0,5-1 cm. Sørg for at risene er jævnt fordelt. Risene skal trykkes lidt fast, men skal altså ikke mases.
 • Midt på risene laver du nu en stribe af dit fyld. Det kunne fx være: forårsløg, gulerødder, avocado og røget laks. Du kan kombinere som du vil, men undgå at komme for meget fyld i hver rulle.
 • Når du er klar til at rulle tager du fat i din rullemåtte og i et snuptag sørger du hurtigt for at få lukket fyldet inde, så tangen dækker hele vejen rundt. Ved hjælp af måtten ruller du makirullen ekstra stramt sammen ved at trykke lidt baglæns. Sørg for at rullen er jævn og rul nu helt sammen til der kun er 2 cm tang fri.
 • De sidste cm vædes og så rulles maki-rullen stramt sammen og lægges med lukningen ned ad.
 • Skær rullen halvt over med en meget skarp kniv og læg de to halvdele ved siden af hinanden. Skær så 4 stykker, så der i alt bliver 8 stykker sushi ud af en rulle. Det kan være at endestykkerne bliver lidt grimme, men smagen er stadig den sammen.
 • Inside-out-ruller: Tag et halvt stykke tang og læg det på en rullemåtte. Bred et lag af ris ud på hele tangstykket. Sørg for at de sidder godt fast, men undgå at mase dem. Vend tangstykket rundt så risene er nedad.
 • Læg nu fyldet på midten igen. Her ville den spicy-tun være god sammen med forårsløg og gulerødder. Rul sammen og sørg for at enderne når hinanden.
 • Bred de sorte sesamfrø ud på et stort stykke sølvpapir og rul inside-out-rullen rundt på sesamfrøene, til sesamfrøene bliver jævnt fordelt.
 • Nigiri: Fugt hænderne og lav små pølser/rektangler af risene. Læg en lille dråbe chilimayo på og læg et stykke røget laks på toppen.
 • Anret stykkerne på et fint fad og server sammen med den syltede ingefær, soja og wasabi.

Sushicollage

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s