Orangeriet, kongeligt i Kongens Have – gæsteindlæg

Orangeriet

Vi har tidligere besøgt Orangeriet kort tid efter restaurantens åbning, hvor vi spiste dejligt smørrebrød til frokost og nød udsigten til Kongens Have. Det var rigtig godt, og da vi så, at restauranten, der er præmieret med en Bib Gourmand, deltog i Dining Week, tænkte vi, at det måske var på tide at få prøvet aftenmenuen.

Det var en god beslutning, for det var simpelthen et ekstraordinært godt måltid. Og restauranten var endnu mere hyggelig om aftenen end om dagen, med aftenens mørke og de dæmpede lys på træerne i Kongens Have udenfor.

Vi begyndte med to glas diskret, ikke for sød Spumante (ikke asti) og et syltetøjsglas med små, blandede oliven, mens vi ventede på hovedretterne, og lod en travl lørdag afløses af en rolig, romantisk stemning i restauranten.

Til forret var der en lækker skummende blomkålssuppe, serveret i en minimælkeflaske, så man selv skulle hælde suppebasen over rejerne, de fintskårnet blomkålsskiver og karsen. Retten var også smagt til med salt citron og hummeressens. Selv om jeg ikke er den store fiskespiser (overhovedet ikke, faktisk), så var det en fantastisk suppe. Min medspiser fik så bare lidt flere af de flotte rejer. Dertil var der en fin, tør og enkel (og biodynamisk) hvidvin fra Apulien (Puglia).

IMG_6933

Oven- og nedenfor er der billeder af serveringen, inden suppen kom på. Lyset i restauranten var meget dæmpet, så billederne er desværre ret mørke. Til gengæld var der som sagt meget hyggeligt.

IMG_6936

Hovedretten bestod af stegt grisenakke med tre slags selleri – cremet mos, sprødt julieneskåret og en skive bagt med en fond. Dertil var der tyttebær og sauce med brunet smør og timian. Det var ren velsmag. Flere af ingredienserne mindede om det, vi fik serveret på Mêlée, men her var det bare klasser bedre. Smagen af grisenakken, tyttebærerne og sellerimosen harmonerede perfekt og de forskellige konsistenser klædte hinanden godt. Til hovedretten var der en ung (selv om det var en 2007er), skarp Malbec-vin fra Cahors, der ikke stjal smagsbilledet fra maden, men klædte “vildtelementet” med tyttebær varmt og godt. Også glimrende at smage en Malbec-/Auxerrois-rødvin fra Frankrig efter vores sommerferie i Argentina, der er Malbec’ens mestre.

IMG_6937

Desserten var en vanilleparfait med passionsfrugt, varm hvid chokoladeskum og revet rålakrids. Det smeltede i munden og smagte bare så godt. Kombinationen af passionsfrugtens syrlighed, den hvide chokolades sødme og fylde og lakridsens skarphed klædte hinanden fantastisk godt. Dén kombination må bestemt kunne udforskes til dessertvariationer eller kager. Til desserten blev der serveret en cognacmørk, sød hvidvin fra Coteaux du Layon-området i Loire, der er kendt for deres intense Chenin blanc-vine, der ofte får lov at blive angrebet af nobelt råd på tysk manér, der giver søde, syrlige vine med krop. Glimrende!

IMG_6942

Selv om vi fortsat har en restaurant til gode i aften, så kan jeg ikke se, hvordan besøget på Orangeriet kan blive overgået som vores bedste Dining Week 2013-oplevelse. Retterne var alle velsmagende og nuancerede, menuen hang flot sammen, restauranten var enormt hyggelig og servicen også god. Og tages prisen (omkring 800,- kr.) også i betragtning, så må det udløse seks gode gafler herfra. Sådan skal det gøres.

3 thoughts on “Orangeriet, kongeligt i Kongens Have – gæsteindlæg

  1. Helt enig, Orangeriet er sgu altid en god oplevelse.

    Spøjst at læse om jeres hovedret: Jeg var på Höst mandag under CDW, og her var hovedretten gris med tre slags rødbede. Aftenen efter var jeg på Marv & Ben, og her var hovedretten gris med tre slags selleri. Gad nok vide hvor mange andre restauranter, der havde netop den kombination på som hovedret den uge?

    • Sjovt at høre om dine oplevelser med variationer over rodfrugter. Meget genkendeligt. Tror også en del andre steder har set dybt i grøntsagskælderens rodfrugtlager. Heldigvis er jeg stadig glad for selleri efter vores tour de force under CDW (og også efter et tidligere bekendtskab med en kantine i Meyer-regi, hvor der flere måneder i træk næsten dagligt blev serveret bagte selleristave…)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s