Gammeldags æblekage à la Blomsterberg

Æblekage81

Mette Blomsterberg er bare overalt i mit TV for tiden! Og så er der æbler over alt i min have for tiden. De to ting til sammen kan jo ikke resultere i andet, end at jeg måtte prøve at lave Blomsterbergs opskrift på æblekage, som jeg fandt i Politikens bog om dessert.
Vores æbletræ giver rigtig mange æbler, men desværre er det madæbler, der er meget melede og sure. Det vil sige, at de ikke rigtig duer som spiseæbler, men til gengæld er de perfekte til æblegrød.

Normalt skal en æblekage samles og spises ret hurtigt efter hinanden, da raspen ellers vil miste sin sprødhed. Men i denne opskrift er raspen skiftet ud med en hasselnødde-krokant-rasp. Derfor kan æblekagen sagtens stå og trække i køleskabet i en del timer. En ret stor fordel, hvis den skal serveres som dessert.
Æblekage bliver traditionelt pyntet med ribsgele. Mette Blomsterberg havde pyntet sin version helt enkelt med flødeskumstoppe og tynde æbleskiver. Men da jeg gerne ville portionsanrette æblekagen, nøjedes jeg med at drysse lidt af hasselnødde-krokant-raspen over. Lidt revet mørk chokolade eller æblegele ville også have passet godt og pyntet fint.

Æblekagecollage2

Gammeldags æblekage à la Blomsterberg. 8-10 pers.:

Æblegrød:
10 madæbler
200 g sukker
Saft fra ½ citron
1,5 dl vand
1 vaniljestang

Krokant-rasp:
200 g hasselnøddekerner
100 g sukker
6 dl piskefløde

  • Start med at lave æblegrøden. Vask og skræl æblerne. Del æblerne i kvarte og fjern kernehusene. Del æblerne i store stykker.
  • Kog æblestykkerne sammen med vand, citronsaft og sukker. Vær opmærksom på at du måske skal bruge mindre sukker, hvis dine æbler er meget søde. Mine var sure, så jeg brugte 200 g.
  • Skrab vaniljekerne ud af stangen og kom dem i gryden sammen med den tomme stang.
  • Kog indtil æblerne er møre og falder fra hinanden. Juster undervejs med mere vand, hvis grøden er ved at blive for tyk.
  • Lad æblegrøden køle helt af. Min fik lov at overnatte i køleskabet.
  • Lav derefter krokant-raspen. Hasselnødderne kommes i et ildfast fad og ristes i 10 minutter ved 200 grader.
  • Lad nødderne køle af og afskal dem derefter.  Det gøres ved at gnide nødderne hårdt imod hinanden imellem hænderne. Jeg synes det var ret besværligt, så efter 20 minutters hårdt arbejde, stillede jeg mig tilfreds, selvom der stadig var lidt skaller tilbage.
  • Smelt sukkeret og vent tålmodigt, imens det bliver til gylden karamel. Tilsæt hasselnødderne og vend godt rundt i karamellen. Rist i 2 minutter og hæld derefter krokanten ud på et stykke bagepapir, og lad den afkøle.
  • Når krokanten er helt afkølet blendes den til rasp i en minihakker (ad to omgang) eller i foodprocessor.
  • Pisk fløden til flødeskum og kom den i en sprøjtepose, evt. med tyl.
  • Nu er du klar til at samle æblekagen.
  • Hvis du gerne vil have rimelig fine lag, så kom æblegrøden op i en sprøjtepose. Kom æblegrød i bunden, drys med krokantrasp og top med flødeskum. Gentag til du synes du har lag nok og pynt med et drys krokant.
  • Stil koldt i et par timer, eller nyd med det sammen.

Æblekage61

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s