Boller i karry – svigermors opskrift med et lille twist

BolleriKarry

Når vi skal have boller i karry hjemme hos os, så er det Anders, der laver det. Det skyldes, at han har fået familieopskriften med sig, da han flyttede hjemmefra, og det er gået hen og blevet hans hofret. Jeg har dog allernådigst fået lov at bruge opskriften et par gange.
Anders har lavet sin egen tilføjelse til kødbollerne, nemlig chilien. Hvis du er til de helt klassiske kødboller, kan chilien undlades. Vi laver næsten altid dobbelt portion af kødbollerne, når nu vi er i gang. De er gode at have i fryseren til en anden gang boller i karry, eller til brug i fx supper.

Boller i karry er jo egentlig en vinterret, men den kan nu altså spises året rundt. Afhængig af årstiden, så er det en god ide med grøntsager til. Om sommeren kunne det være en salat og om vinteren lidt bagte rodfrugter

Boller i karry, 8 pers.:

Kødboller:
500 g hakket svinekød, magert
500 g hakket oksekød, magert
2 dl rasp
3 tsk salt
2 tsk peber
2 æg
1,5-2 dl vand
2 løg, finthakkede
2 røde chilier, fint hakkede

Karrysovsen:
2 finthakkede skalotteløg
2 tsk karrypulver, middelstærkt
1 spsk smør
5 dl kogevand fra kødbollerne
1 hønsebouillonterning
2 dl mælk
2 spsk maizena

  • Kødboller:
  • I en stor skål røres det hakkede kød sammen med rasp, salt, peber og æg. Vandet tilsættes lidt af gangen, farsen må ikke blive for løs.
  • Tilsæt de finthakkede løg og chili.
  • En stor gryde med vand bringes i kog og der tilsættes 1 tsk salt.
  • Imens rulles kødbollerne. Du bestemmer selv størrelsen, jo mindre de er, jo mere arbejde er der i at lave dem. Jeg vil ikke foreslå at lave dem mindre end en teske-størrelse.
  • Kom bollerne i gryden, et lag af gangen. Det er vigtigt, at gryden hele tiden holdes i kog. Når kødbollerne er færdige, kommer de op til overfladen. Det tager ca. 6 minutter, lidt længere hvis kødbollerne er større.
  • Tag kødbollerne op og dræn dem. Læg dem evt. i en dyb tallerken med en omvendt underkop. Så kan vandet løbe fra.
  • Gentag indtil alle kødbollerne er tilberedte. Derefter fjernes skummet fra kogevandet og ca. ½ liter sies fra og stilles til side.
  • Karrysovsen:
  • Smelt smørret i en stor gryde, tilsæt 2 tsk. karry og svits den i et minut.
  • Det finthakkede løg kommes ned til karryen og svitses til løgene er bløde.
  • 5 dl af kogevandet fra kødbollerne tilsættes sammen med hønsebouillonterningen. Lad det koge i 10 minutter.
  • Mælken røres sammen med maizenaen og tilsættes til sovsen.
  • Lad sovsen koge op igen under omrøring. Smag til med salt og peber og evt karry.
  • Tjek at sovsen har den ønskede konsistent og tykkelse, det er vigtigt at den ikke er for tynd.
  • Tilsæt det ønskede antal kødboller til karrysovsen og varm igennem.
  • Nu er retten klar til at blive serveret, gerne med ris og et drys hakket persille til.

BolleriKarrycollage

2 tanker om “Boller i karry – svigermors opskrift med et lille twist

  1. Der er ikke noget som boller i karry; jeg har endnu ikke mødt et barn, som ikke kune lide det. Jeg synes, tomat og karrysovs passer så godt sammen, at jeg altid serverer tomater ved siden af (til dem der er enige med mig!). Desuden svitser jeg hak. løg og groftrevne æbler i karryen og smager sovsen til med tomatpure – er for længe siden holdt op med at blende sovsen, da vi godt kan lide, at den er lidt fyldig. Mon det er Danmarks nationalret!

    • Jeg synes også det er rart hvis der er lidt konsistens i sovsen. Jeg er helt sikker på at hver familie i Danmark har sine egne små twists :-)

Skriv en kommentar